Ανατολής 9-15, Νέα Ιωνία. Τηλ: 210-2797653

Ερωτήσεις – Απαντήσεις

Πότε και Γιατί να ζητήσω τη βοήθεια ειδικού;

Ο λόγος για να επισκεφτείς ένα ψυχολόγο είναι όταν νιώθεις πως οι σκέψεις, τα συναισθήματα και η συμπεριφορά σου είναι υπερβολικά ή παράλογα και δεν μπορείς να καταλάβεις τους λόγους που αισθάνεσαι έτσι.

Ως αποτέλεσμα, νιώθεις αβοήθητος και απεγνωσμένος, χωρίς να γνωρίζεις τι μπορείς να κάνεις για να σταματήσεις να νιώθεις τόσο δυσάρεστα. Το πιο «κομβικό» σημείο για να απευθυνθείς άμεσα σε κάποιον ειδικό είναι όταν διαπιστώνεις ότι χάνεις σταδιακά τη λειτουργικότητά σου σε όλους τους τομείς της ζωής σου.

Ο ψυχολόγος θα σε βοηθήσει να εντοπίσεις τις αιτίες που σε αναγκάζουν να λειτουργείς με τέτοιο τρόπο και θα συνεργαστεί μαζί σου προκειμένου να ανακαλύψεις και να υιοθετήσεις νέους τρόπους αντιμετώπισης των καταστάσεων.

Ποια είναι τα προβλήματα που μπορεί η ψυχοθεραπεία να προσφέρει βοήθεια;

Η ψυχοθεραπεία είναι αποτελεσματική και προσφέρει ουσιαστική βοήθεια όταν αισθάνεσαι ότι δυσφορείς, ότι η καθημερινότητά σου έχει υποστεί σημαντικές εκπτώσεις και ότι έχει αλλοιωθεί αισθητά η ποιότητα της ζωής σου. Τα θέματα που προσεγγίζονται ψυχοθεραπευτικά είναι δύσκολο να παρατεθούν σε λίγες μόνο γραμμές. Κάποια από αυτά είναι τα παρακάτω:

  • Προβλήματα σχέσεων και οικογενειακές δυσκολίες
  • Δυσκολίες εργασίας ή σχέσεων στην εργασία
  • Συναισθήματα θλίψης, απόγνωσης, θυμού ή παραίτησης
  • Χαμηλή αυτοεκτίμηση και άγχος
  • Προβλήματα συμπεριφοράς
  • Φοβίες και προβλήματα άγχους
  • Προβλήματα διάθεσης όπως κατάθλιψη και συναισθηματική απόσυρση
  • Προβλήματα πρόσληψης τροφής όπως ψυχογενής ανορεξία ή βουλιμία
  • Χρήση ουσιών
  • Δυσκολίες προσαρμογής μετά από τραυματικές εμπειρίες όπως απώλεια ή κακοποίηση
  • Πένθος
  • Κρίσεις Πανικού
  • Ψυχοσωματικά Συμπτώματα
  • Θέματα Αναπαραγωγής
  • Θέματα σεξουαλικότητας

Γιατί να εμπιστευτώ ένα ψυχολόγο που δεν με γνωρίζει προσωπικά και όχι ένα φίλο μου;

Είναι αλήθεια πως δεν υπάρχει εύκολος και σύντομος δρόμος για να ακολουθήσεις όταν επιλέξεις να ξεκινήσεις το ψυχοθεραπευτικό σου ταξίδι για την ανακάλυψη του εαυτού σου. Και αυτό, γιατί οι αιτίες που ενισχύουν μια κακή μαθημένη συνήθεια ή πυροδοτούν λανθασμένες και δυσλειτουργικές συμπεριφορές δεν είναι πάντα εμφανείς ή επιφανειακές. Για την ανίχνευσή τους και τον εντοπισμό τους χρειάζονται υπεύθυνοι και προσεκτικοί χειρισμοί από έναν ειδικό ψυχικής υγείας. Η συμβουλή από ένα καλό φίλο είναι σίγουρα χρήσιμη και υποστηρικτική, από ένα ψυχολόγο όμως είναι θεραπευτική.

Ο ψυχοθεραπευτής θα μου υποδείξει τι κάνω σωστά και τι λάθος;

Το θεραπευτικό έργο του ψυχολόγου δεν είναι να κάνει υποδείξεις στον άνθρωπο που του ζητά βοήθεια, ούτε να εξαπολύει χαρακτηρισμούς ή να επιβάλλει τη γνώμη του. Αντιθέτως, η επαγγελματική του ηθική τον δεσμεύει να ακούει προσεκτικά και με σεβασμό τον θεραπευόμενό του, να τον διευκολύνει να εκφράσει ακόμα και τα πιο δυσάρεστα συναισθήματά του, να τον βοηθήσει να δώσει απαντήσεις στα αναπάντητα «γιατί» του και να τον εκπαιδεύσει να χρησιμοποιεί πιο λειτουργικούς τρόπους σκέψης προκειμένου να αντλεί περισσότερη ικανοποίηση από τον ίδιο του τον εαυτό.

Ποια είναι η διάρκεια και η συχνότητα μιας ψυχοθεραπευτικής συνεδρίας;

Κάθε συνεδρία έχει διάρκεια 60 λεπτά της ώρας. Συνηθίζεται να πραγματοποιείται σε εβδομαδιαία συχνότητα, δηλαδή μία φορά την εβδομάδα. Η ημέρα και η ώρα της εβδομάδας όπου θα διενεργούνται οι συναντήσεις είναι σταθερές και συμφωνούνται μεταξύ θεραπευτή και θεραπευόμενου.

Όταν κάνω ψυχοθεραπεία, απλά μιλάω; Κι αν ντρέπομαι να μοιραστώ κάποια προσωπικά πράγματα;

Tο μέσο για την ψυχοθεραπεία είναι ο λόγος και τα εργαλεία για την εφαρμογή της είναι οι ψυχοθεραπευτικές τεχνικές που εφαρμόζει ο θεραπευτής. Είναι απολύτως φυσιολογικό να υπάρχει μια αίσθηση αμηχανίας, ιδίως στην πρώτη συνάντηση – γνωριμία του θεραπευτή με το θεραπευόμενο, μιας και οι δυο είναι άγνωστοι μεταξύ τους. Ωστόσο, η αμηχανία αυτή υποχωρεί από τη λήξη της πρώτης κιόλας συνεδρίας και στη συνέχεια, η συνεργασία τους γίνεται τόσο άμεση και λειτουργική όσο χρειάζεται για να διευκολυνθεί ο θεραπευόμενος να εκφραστεί ανοιχτά για αυτά που τον απασχολούν.

Πότε αρχίζουν να γίνονται φανερά τα αποτελέσματα μιας επιτυχούς ψυχοθεραπείας;

Όταν η ένταση των δυσάρεστων συναισθημάτων σου (όπως η θλίψη, το άγχος ή ο φόβος) αρχίσει σταδιακά να μειώνεται γιατί θα έχεις εκπαιδευτεί από τον ψυχολόγο σου να τα αναγνωρίζεις, να τα αποδέχεσαι και να τα διαχειρίζεσαι με υγιή και αποτελεσματικό τρόπο. Τότε είναι που θα νιώσεις μεγαλύτερη ανακούφιση και ικανοποίηση με τον εαυτό σου γιατί θα αντιληφθείς ότι έχεις τον έλεγχο των καταστάσεων και των γεγονότων της ζωής σου.

Αν υπάρχει περίπτωση να χρειάζομαι χάπια;

Σε αυτή την περίπτωση ο ψυχολόγος οφείλει να σε ενημερώσει και να σε παραπέμψει σε κάποιον ψυχίατρο για να σου συστήσει φαρμακευτική αγωγή.

Είναι επώδυνη η διαδικασία της ψυχοθεραπείας;

Η ψυχοθεραπευτική διαδικασία δεν είναι σαν μια βόλτα για καφέ με ένα φίλο… έχει διαφορετικό στόχο και φυσικά, διαφορετικά οφέλη. Είναι η ώρα που θα αφιερωθείς σε σένα, σε κάθε δικό σου κομμάτι που χρειάζεται φροντίδα, έστω και καθυστερημένα. Είναι η ώρα που θα νιώσεις ότι ακούγεσαι και δεν κατακρίνεσαι. Είναι η ώρα που θα εισπράξεις το «μπράβο» γιατί κατάφερες κάτι δύσκολο για σένα…είναι η ώρα που θα μοιραστείς άκριτα και ελεύθερα τις πιο ενδόμυχες σκέψεις σου… Σίγουρα κάτι από όλα αυτά θα είναι επίπονο. Όμως, ο ψυχικός αυτός πόνος δεν προκαλείται για να σε τιμωρήσει αλλά για να σε θεραπεύσει.

Πώς μπορώ να πείσω ένα αγαπημένο μου πρόσωπο να απευθυνθεί σε ειδικό;

  • Ανέλυσε την άποψή σου με τρόπο που να δείχνει ότι ενδιαφέρεσαι για το πώς νιώθει
  • Μίλησε για τις ανησυχίες και τους φόβους σου με ήρεμο τρόπο
  • Να έχεις πάντα στο μυαλό σου τη συμβολή του οικογενειακού περιβάλλοντος του φίλου σου
  • Να αναφέρεσαι σε συγκεκριμένες συμπεριφορές και να αποφεύγεις τους γενικούς χαρακτηρισμούς
  • Άκουσε προσεκτικά τι θα σου πει και μην ασκείς κριτική στις απόψεις του.
  • Εξήγησέ του ότι η αναζήτηση επαγγελματικής βοήθειας δεν αποτελεί ένδειξη προσωπικής αδυναμίας ή αποτυχίας
  • Τέλος, πρότεινέ του να τον συνοδεύσεις στο πρώτο του ραντεβού με τον ειδικό ή να τον βοηθήσεις να κανονίσει μία συνάντηση.
  • Δεν πρέπει να ξεχνάς ότι ο ρόλος σου περιορίζεται στο να προσφέρεις υποστήριξη στο φιλικό σου πρόσωπο ή στο να τον προτρέψεις να δει έναν ειδικό
  • Περιορίσου στο να κάνεις την προσπάθεια και μην αναλάβεις την ευθύνη για την έκβασή της.
  • Η απόφαση σχετικά με την εμπλοκή σε μία ψυχοθεραπευτική συνεργασία είναι ζήτημα που αφορά αποκλειστικά τον άμεσα ενδιαφερόμενο.

© Copyright 2017 - Βασιλική Κ. Μαργέτη

built by LeadGen Media